რა ვუყოთ სააღდგომო კვერცხის ნაჭუჭს და რატომ არ უნდა გადავყაროთ ის

საზოგადოება
მოირგე სტილი დაასვენე თვალი
  • პატარა მოზრდილი საშუალო დიდი უდიდესი
  • ჩვეულებრივი ჰელვეტიკა ჰეგოე გეორგია ტაიმსი

ცოტამ თუ იცის, რატომ უნდა შეინახოთ სააღდგომო კვერცხის ნაჭუჭი და რა უნდა გააკეთოთ მათთან შემდეგ. მსოფლიოს სხვადასხვა ქვეყანაში ამ საკითხზე განსხვავებული იდეები არსებობს. ზოგი მდინარეში ყრის, ზოგი წვავს ან ტაძარში მიაქვს, ზოგი კი ნაჭუჭს სხვადასხვა რიტუალებში იყენებს.

შესაძლებელია თუ არა სააღდგომო კვერცხის ნაჭუჭის გადაყრა?

უძველესი დროიდან არსებობდა ცრურწმენა, რომლის თანახმადაც, აღდგომის შემდეგ მთელი კვირის განმავლობაში იესო თავის მოციქულებთან ერთად დადის დედამიწაზე. ადამიანებს, რომლებიც ცდილობდნენ ნაჭუჭის გადაყრას, ეშინოდათ, რომ მათ შემთხვევით წმინდანი თვალს მოჰკრავდა და მის უკმაყოფილებას გამოიწვევდნენ.

სასულიერო პირები ამტკიცებენ, რომ კვერცხის ნაჭუჭში არაფერია ზებუნებრივი. მღვდლის მიერ ნაკურთხი საკვები უბრალოდ კურთხეულია. ამრიგად, კვერცხის ნაჭუჭს არ აქვს წმინდა სტატუსი და ყველას შეუძლია მოიქცეს ისე, როგორც სურს.

ბოლო დროს პოპულარული გახდა კვერცხების კურთხევა, რომლებზეც წმინდანების სახეებია გამოსახული. ეს მორთული კვერცხები არ არის განკუთვნილი მოხმარებისთვის. თუ ვინმე შეჭამს კვერცხს წმინდანის გამოსახულებით, ამას არანაირი შედეგი არ მოჰყვება, მაგრამ დღესასწაულის დასრულების შემდეგ რეკომენდებულია ასეთი ნაჭუჭის ტაძარში წაღება. აკრძალულია ასეთი ნაჭუჭის გადაყრა, რადგან ისინი განსაკუთრებულ შემთხვევად ითვლება.

რა ვუყოთ კვერცხის ნაჭუჭს აღდგომის შემდეგბევრი ამბობს, რომ კვერცხების კურთხევის შემდეგ ნაჭუჭები არ უნდა გადაყაროთ, რადგან ეს საკრალურად ითვლება. მღვდლები გამოთქვამენ თავიანთ აზრს ამ საკითხთან დაკავშირებით. თუმცა, წმინდა წყალი ასევე ხვდება შეფუთვაზე და კალათზე, რაც მათ წმინდად აქცევს და არ უნდა გადააგდოთ.კვერცხები და სააღდგომო ნამცხვრები ითვლება დალოცვილ საკვებად, ამიტომ ნაჭუჭები შეიძლება უსაფრთხოდ გადააგდოთ ნაგავში. ზოგს ურჩევნია მათი მიწაში ჩამარხვა და კარგია, რომ ასე გააგრძელონ. არიან ისეთებიც, ვინც ნაჭუჭს მდინარეში აგდებს ან წვავს.ხანდაზმული ადამიანები მიჩვეულნი არიან კვერცხის ნაჭუჭების შენახვას, ფხვნილის მისაღებად ნაჭუჭებს რეცხავენ, აშრობენ და ფქვავენ. ეს ფხვნილი შემდეგ გამოიყენება ცხოველების საკვებად და ყვავილების სასუქად. მას ასევე უმატებენ საკვებს ძვლებისა და კბილების გასამაგრებლად.

წყარო: primetime.ge